piątek, 7 marca 2014

Przepis - Sałatka z rukolą

Dziś podam Wam przepis na przepyszną sałatkę. Przynajmniej moim zdaniem jest taka ;).
Co będzie nam potrzebne?
- jedno pudełko Rukoli (z Tesco/Biedronki)
- paczka kabanosów/sucha kiełbasa
- opakowanie 100g słonecznika
- opakowanie sera feta
- pomidorki koktajlowe, jedno opakowanie
- kiełki pszenicy (ale niekoniecznie)
- sól, pieprz (według uznania)
- olej z pestek winogron
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wszyscy którym ją podałam bardzo ją wychwalali.
Na sam początek musimy przygotować spory półmisek. Na nim będzie znajdowała się cała sałatka, wygodniej jeśli jest po bokach choć trochę zabudowany.
Rukolę myjemy, suszymy i wykładamy równo na półmisku.
Kroimy ser feta w małe kwadraty i układamy na rukoli. Jeśli nie wychodzą kwadraty to mogą być kawałki o niezidentyfikowanych kształtach, byle nie były duże ;).
Następnie kabanosy kroimy w małe kawałki i wysypujemy na ser feta i rukolę. Robiąc sałatkę akurat nie miałam pod ręką kabanosów więc zamiennie wzięłam suchą kiełbasę, która nie robiła większej różnicy. Więc jak wolicie, mogą to być kabanosy albo kiełbasa.
Pomidorki koktajlowe myjemy i jeśli są większe kroimy na cztery części. Jeśli są małe to na dwie.
Jeśli ktoś lubi może dodać kiełki pszenicy, po prostu posypać nimi sałatkę. Ja osobiście rzadko ich używam.
Sól i pieprz można dodać dla smaku, ale bez nich sałatka i tak ma wyrazistość.
Całą sałatkę skrapiamy trochę olejem z pestek winogron (lub jeśli ktoś nie ma zwykłym olejem), ale TROCHĘ! :)
Na sam koniec potrzebna będzie patelnia, którą podgrzewamy i wysypujemy na nią słonecznik. Proponuję to zrobić chwilę przed podaniem, ponieważ ciepły słonecznik na tej sałatce jest świetny. Prażymy słonecznik aż do zarumienienia. Trzeba uważać by go nie spalić, dlatego należy ciągle go mieszać. Nie dodajemy również żadnego oleju do prażenia.

Gdy słonecznik się zarumieni należy wysypać go na sałatkę i podać lub samemu zjeść.
Sałatka jest idealna do zabrania do szkoły/pracy, na uczelnię.
Tutaj sałatka jeszcze bez słonecznika, zrobiona godzinę przed przyjściem gości.
Dajcie znać czy zrobiliście taką sałatkę i jeśli tak, to czy smakowała :).

10 komentarzy:

  1. Przepis muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszności , a jakie zdrowe ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zdrowe! I może być pełnowartościowym posiłkiem :>. Zapraszam do zrobienia i wypróbowania.

      Usuń
  3. Sałatka wygląda bardzo smakowicie.
    Bardzo lubię posty z kulinarnymi przepisami, więc czekam na więcej :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno możesz się ich już niedługo spodziewać ;).

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie, ale ja do takich rzeczy się nie zabieram lepiej smakuje jak ktoś zrobi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wygląda super, Chyba się skuszę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam rukoli, muszę naprawić ten błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, uwielbiam różnorodne sałatki :D

    OdpowiedzUsuń

Proszę o kulturalność i wyrażanie własnej opinii :).
Odwiedzam stronę każdego komentującego.
Jeśli interesuje Cię to o czym piszę - zaobserwuj ♥. Daj mi o tym znać w komentarzu! Chętnie zajrzę na Twojego bloga :).